Potravinářské barvy a fixy » Gelové

Gelové potravinářské barvy jsou vhodné zejména k barvení těst a krémů, modelovacích a potahovacích hmot, glazur, želatiny apod.

Podle Nařízení EP a ER (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách, které mimo jiné upravuje podmínky pro označování potravin s obsahem některých barviv, zejména tzv. azobarviv. Mezi tyto barviva patří:

  • Žluť SY (E 110)
  • Chinolinová žluť SY (E 104)
  • Azorubin (E 122)
  • Červeň allura (E 129)
  • Tartrazin (E 102)
  • Ponceau 4R (E 124)

Dle článku 24, odst.1., Nařízení EP a R (ES) č. 1333/2008, je povinnost v označení potravin, obsahujících výše zmíněná barviva, uvést doplňující informaci, že „ Název nebo číslo E barviva/barviv: mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Barvy, která prodávám, jsou syntetické a některé z nich obsahují výše zmíněná barviva.

Je nutno dbát na maximální možné dávkování barviva, které se řídí platnými hygienickými předpisy a technickými normami, především vyhláškou Min. zdravotnictví č. 298/97 Sb. Pro barvení cukrářských výrobků je stanovené maxim. množství barviva do 200 mg/ kg barvené hmoty pro jedlé ozdoby na cukrářské výrobky. Pro použití barviv v kombinaci je celková nejvyšší povolená hodnota barviv stanovená na 500 mg/kg a týká se celkového množství použitých barviv.

Gelové barvy Wilton, SugarFlair:

- jsou vysoce koncentrované, nanáší se postupně po malém množství tzv. "na párátko". Mě se osvědčili dřevěné míchátka - na špičku párátka/míchátka nanesete malé množství barvy a vetřete do hmoty, poté zapracujete a postupně přidáváte více barvy pro dosažení požadovaného odstínu (vždy ale čistým párátkem/míchátkem, aby se do barva nekontaminovala hmotou).